Prva nagrada na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ - Jovana Pavlović, Škola za tekstil i dizajn, Leskovac
Druga nagrada na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“- Viktorija Marković, Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević“, Aleksinac
Treća nagrada na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Đorđe Milenović, Tehničkla škola „Nikola Tesla“, Surdulica
Rad nagrađen na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Lucija Bešević, Tehnička škola Ivanjica
Rad nagrađen na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Kerim Avdić, Gimnazija „Jezdimir Lović“, Sjenica
Rad nagrađen na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Radica Đokić, Gimnazija Leskovac
Rad nagrađen na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Luka Bošković, Gimnazija Raška
Rad nagrađen na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Nejla Čaušević, Gimnazija Priboj
Rad nagrađen na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Marta Živković, Srednja škola „Niketa Remezijanski“, Bela Palanka
Rad nagrađen na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Milivoje Konstantinović, Gimnazija Ivanjica
Rad nagrađen na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Milan Veličković, Gimnazija „Svetozar Marković“, Surdulica
Rad nagrađen na likovnom konkursu „Moj omiljeni evropski projekat“ – Stefan Stamenković, Tehnička škola Vladičin Han
Leskovac, OŠ Trajko Stamenković
Leskovac, OŠ Trajko Stamenković
Leskovac, OŠ Trajko Stamenković
Vranje, Kalendar Evropskog PROGRESa
Vranje, Kalendar Evropskog PROGRESa
Vranje, Kalendar Evropskog PROGRESa
Vranje, Kalendar Evropskog PROGRESa
Vranje, Kalendar Evropskog PROGRESa
Vranje, Leskovac, 15. decembar 2017.

Najbolji evropski projekti na kalendaru Evropskog PROGRESa za 2018.

Jovana Pavlović, učenica Škole za tekstil i dizajn iz Leskovca dobitnica je prve nagrade na konkursu za kalendar razvojnog programa Evropski PROGRES za 2018. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Viktoriji Marković iz aleksinačke Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević“, i Đorđu Milenkoviću iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Surdulice. Čestitajući pobednicama i pobednicima, Štefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije (EU) je danas u Vranju istakao da je ovogodišnja tema konkursa „Moj omiljeni evropski projekat“, iako zahtevna, podstakla mlade sa juga Srbije da saznaju više o projektima koje je EU u partnerstvu sa Vladom Švajcarske podržala u njihovim mestima i upoznaju ljude koji su imali direktnu korist od te pomoći.

„Učesnice i učesnici takmičenja su dočarali ne samo projekte već i šta su ti projekti doneli njihovim zajednicama kroz poboljšanje lokalne ekonomije, infrastrukture i pristupa javnim uslugama” rekao je Štefen Hudolin.

„Bez obzira koje ste projekte odabrali, svi oni prikazuju tolerantno, ekološki čisto okruženje gde su lični i društveni razvoj prioritet. Evropska unija je tu uz vas da vas podrži da nastavite da razvijate ovakvo društvo i nove ideje“, dodao je Štefen Hudolin prilikom uručivanja nagrada, laptop i tablet računara i mobilnih telefona, za 12 najboljih đaka čiji radovi krase stranice kalendara. Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević“ iz Aleksinca proglašena je za najbolju na osnovu angažovanja i predanosti prilikom priprema radova i poseta projektima i nagrađena je kompjuterom i projektorom.

Ovim takmičenjem takođe zajedno sa srednjoškolcima i srednjoškolkama iz 34 opštine sa juga Srbije EU i Vlada Švajcarske i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) obeležavaju deset godina saradnje tokom koje je podržano preko 560 projekata, vrednosti 32 miliona evra.

„Vi ste za nas prava inspiracija, a nadam se da ćete nastaviti da inspirišite svoje vršnjake, porodice, profesore i lidere pokazujući im kako mali koraci mogu da naprave veliku razliku”, rekao je menadžer Evropskog PROGRESa Grem Tindal na dodeli nagrada, ističući da samo aktivnim učešćem mladi ljudi mogu da igraju ključnu ulogu u vlastitom razvoju i razvoju svojih zajednica.

„Realizacijom kapitalnih projekata se stvaraju bolji uslovi za život svih naših sugrađana i sugrađanki, ali se promovišu i najbolje evropske vrednosti i najbolja praksa, i upravo ovaj likovni konkurs predstvalja spoj obrazovanja, kreativnog stvaralaštva mladih i evropskih projekata za celokupni napredak jugoistočne i jugozapadne Srbije“, rekla je Zorica Jović, članica gradskog veća Grada Vranja zadužena za kulturu i obrazovanje.

Na stranicama kalendara Evropskog PROGRESa za predstojeću godinu pored prva tri nagrađena rada nalaze se i radovi Milana Veličkovića iz Surdulice, Nejle Čaušević iz Priboja, Radice Đokić iz Leskovca, Milivoja Konstantinovića i Lucije Bešević iz Ivanjice, Kerima Avdića iz Sjenice, Luke Boškovića iz Raške, Stefana Stamenkovića iz Vladičinog Hana i Marte Živković iz Bele Palanke.

Za pobednicu ovogodišnjeg konkursa, Jovanu Pavlović, učenicu Škole za tekstil i dizajn iz Leskovca, omiljeni evropski projekat je unapređenje energetske efikasnosti u leskovačkoj Osnovnoj školi „Trajko Stamenković“ koju je šef II sektora Delegacije EU, Štefen Hudolin posetio pre promocije kalendara u Vranju. U školi je zamenjena dotrajala građevinska stolarija, na krovu i fasadi je postavljena termoizolacija, a novi LED paneli bolje osvetljavaju i pružaju bolje uslove za rad i boravak u učionicama Za ove radovi na energetskoj sanaciji škole EU je opredelila 95.000 evra, a unapređenja će doprineti uštedama u gradskom budžetu kroz smanjenje tekućih troškova održavanja objekta.

„Ovaj projekat omogućio je da preko 800 osnovaca i preko 80 zaposlenih u školi imaju bolje uslove za rad i napravio značajnu promenu za celu školu, a EU će nastaviti da pruža podršku sektoru obrazovanja, ali ne samo kroz infrastrukturu već i u reformskim procesima na putu ka EU”, rekao je Hudolin.

Jasmina Ranđelović, zamenica gradonačelnika Leskovca je istakla da je i lokalna samouprava uložila 75 miliona dinara u energetsku sanaciju više škola, a da Leskovac zajedno sa EU i vladama Švajcarske i Srbije ima isti cilj da se obezbede bolji uslovi za sve đake.

„Naša škola je dobila potpuno novi izgled, a svi mi zaposleni zajedno sa učenicima učinićemo sve da se svaki dinar uložen u ovu školu vrati višestruko znanjem kroz generacija đaka koji će je završiti”, navela je direktorka OŠ „Trajko Stamenković”, Sunčica Ilić.

Print