Konkurs Evropskog PROGRESa za partnerske projekte opština i organizacija civilnog društva
Konkurs Evropskog PROGRESa za partnerske projekte opština i organizacija civilnog društva
Beograd, 30. septembar 2014.

Konkurs Evropskog PROGRESa za partnerske projekte opština i organizacija civilnog društva

U okviru programa Evropski PROGRES objavljen je prvi poziv za podršku projektima koji će biti realizovani u saradnji lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva a koji imaju za cilj ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji. Evropska unija i Vlada Švajcarske će podržati sa 46 miliona dinara realizaciju projekata u okviru Fonda za učešće građana.

Svi projekti moraju da budu utemeljeni u opštinskim strategijama održivog razvoja i da doprinesu jednom od sledećih prioriteta: zapošljavanju, smanjenju siromaštva i povećanju uključenosti ranjivih grupa u društvo; promociji interkulturalnog dijaloga; podizanju svesti o problemima migracije i doprinosu smanjenju trgovine ljudima.

Za pojedinačne projekte koji su rezultat partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava biće izdvojeno maksimalno 2,3 miliona dinara. Ukoliko su u partnerstvo uključene minimum dve organizacije i dve opštine, maksimalna vrednost podrške će biti do 4,6 miliona. Jedan od preduslova konkursa je da partnerske organizacije obezbede finansijski doprinos od najmanje 10% od vrednosti učešća donatora. Ukupna vrednost pojedinačnih projekata ne sme premašiti iznos od 4,6 miliona, odnosno 9,2 miliona dinara kad su uključene dve organizacije i dve opštine.

Prethodnih godina, u okviru EU PROGRESa, programa koji je prethodio Evropskom PROGRESu, uspešno je realizovano 66 sličnih projekta u okviru dva poziva Fonda za učešće građana.

Za sredstva u okviru ovog poziva mogu da se prijave udruženja i organizacije koje imaju sedište u najmanje jednoj od 34 opštine koje su uključene u Evropski PROGRES. Projekti moraju biti sprovedeni u roku od maksimalno dvanaest a minimalno šest meseci, odnosno devet meseci za projekte sa dvostrukim partnerstvom. Konkurs je otvoren do 31. oktobra 2014. godine, a prijavna dokumentacija i dodatne informacije su dostupne na veb adresi http://www.euprogres.org/konkursi.php?oblast=pozivi.

U program Evropski PROGRES su uključene sledeće 34 lokalne samouprave – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Print