Dan Evrope u Novom Pazaru - evropske vrednosti na delu

Kada je 9. maja 1950. godine objavljena Šumanova[1] deklaracija koja poziva Francusku i Nemačku da uspostave organizaciju za zajedničko upravljanje nacionalnim industrijama uglja i čelika, ideja zajedništva svodila se na izbegavanje ponavljanja Drugog svetskog rata.

Danas, 67 godina kasnije, nakon što je Evropska zajednica za ugalj i čelik izrasla u Evropsku ekonomsku zajednicu odnosno današnju Evropsku uniju (EU), ovaj dan se označava kao prekretnica u odnosima evropskih država – početak stvaranja zajednice zemalja na nekada isključivo nacionalno orijentisanom Starom kontinentu.

Dan Evrope danas je zajedno sa zastavom i zajedničkom valutom simbol EU, ali pre svega svake godine pruža priliku da se naglase dominantne evropske vrednosti – poštovanje ljudskih i manjinskih prava, mir, sloboda medija i izražavanja, jednakost i solidarnost. Kao i svugde u svetu, Delegacija EU u Srbiji obeležava 9. maj brojnim inicijativama koje ove vrednosti promovišu a događaje koriste kao priliku da građane i građanke angažuju u realizaciji istih u lokalnim zajednicama.

Jedna od dugoročnih inicijativa koju je Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Švajcarske podržala tokom poslednjih godinu dana je kampanja „Evropa, to si ti“, koja se sprovodi u 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije kroz razvojni program Evropski PROGRES. U sklopu kampanje u Aleksincu, Prokuplju, Leskovcu i Priboju organizovani su „Susreti sa Evropom“ sa ciljem da mladi u ovim opštinama dobiju priliku da iz prve ruke saznaju više o procesu evropskih integracija i koristima koje on donosi. Posebna pažnja posvećena je promovisanju prilika za studiranje i volontiranje u zemljama EU kao šansi da prošire vidike i steknu nova znanja kojima će po povratku doprineti razvoju svoga mesta i zajednice.

Tokom ovih susreta sa mladima su se intenzivno družili stručnjaci iz Tima Evropa – mreže nacionalnih eksperata koji su specijalizovani za teme u vezi sa Evropskom unijom, a koji su takođe posetili srednje škole u deset opština Evropskog PROGRES-a i održali predavanja na fakultetima u Bujanovcu i Novom Pazaru. Kako kažu, obradovala ih je velika zainteresovanost mladih za programe koje im Evropska unija nudi.

„Pozvao bih sve mlade ljude od 17 do 30 godina da se informišu o mogućnostima za studiranje, volontiranje, ali i sportske aktivnosti, putovanja i upoznavanje Evrope preko programa Erasmus + i Evropski volonterski servis“, poručio je jedan od članova Tima Evropa Naim Leo Beširi mladima jer, kako sam kaže, on je sam iskoristio ove prilike i time sebi otvorio vrata prvo za napredovanje u studijama, a kasnije i karijeri.

Kako bi se među mladima dodatno širio timski duh i ideja zajedništva, organizovano je takmičenje za srednjoškolce i srednjoškolke iz ovih opština u okviru koga su oni zajedno sa svojim nastavnicima i nastavnicama pisali projekte koji treba da doprinesu kvalitetnijem obrazovanju i unapređenju uslova za rad i učenje u njihovim školama.

U velikom finalu takmičenja, koje je organizovano u Novom Pazaru 12. maja povodom obeležavanja Dana Evrope, pobedili su timovi Gimnazije iz Novog Pazara „Ambasadori“ i „Vitezovi zdravlja“ iz bujanovačke Stručne škole „Sveti Sava“. Oni su pokazali najviše znanja o temama koje se tiču EU i procesa evropskih integracija, a kao nagradu su dobili sredstva u vrednosti od 100.000 dinara za realizaciju predloženih projekata.

Pobednička škola iz Bujanovca tako će realizovati projekat kojim će pomoći svojim vršnjacima da usvoje zdrave navike u ishrani kroz edukativne radionice na srpskom i albanskom jeziku i obezbeđivanje „zdravih obroka“. Od septembra se očekuje i početak rada učeničke kuhinje, gde će „zdravu hranu“ pripremati učenici koji se u ovoj školi obrazuju za zanimanja kuvar i poslastičar, a sve uz stručni nadzor nastavnog osoblja. U školi veruju da će se kroz projekat ostvariti višestruka korist, učenici i učenice će moći praktično da primene ono što nauče kroz nastavni proces i menjaće loše navike u ishrani. Nastavnici s ponosom ističu da je tako Evropa stigla i do njihove škole jer su đaci pokazali prave evropske vrednosti – aktivno učešće, toleranciju i zajedništvo.

„Spremajući se za takmičenje naučili smo mnogo o EU i veoma smo srećni što smo među pobednicima baš u našem gradu, Novom Pazaru“, rekli su članovi tima novopazarske gimnazije, koji će od sredstava dobijenih na takmičenju kupiti dva laptopa i projektor kako bi osavremenili učenje u školi.

U cilju podrške i napretka slobode medija i izražavanja kroz Evropski PROGRES a u saradnji sa Delegacijom EU i Kancelarijom za evropske integracije organizovan je i konkurs za lokalne i regionalne medije.

Između 67 kvalitetnih priloga iz 23 medijske kuće stručni žiri izabrao je osam najboljih po kategorijama definisanim u propozicijama konkursa.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su posredstvom Evropskog PROGRES-a nagradile medije koji su pobedili na takmičenju novom audio, audio-video ili računarskom opremom u vrednosti do 5.000 evra. Nagrađeni autori i autorke su u organizaciji Delegacije EU boravili u četvorodnevnoj poseti Briselu, a zatim su u Beogradu uz podršku Kancelarije za evropske integracije posetili relevantne nacionalne institucije uključene u proces evropskih integracija.

Za najbolji novinski izveštaj izabran je članak Ljiljane Stojanović iz Nove Naše reči pod naslovom „Evropo, eve me“, dok su nagrade za najbolji televizijski i radijski izveštaj otišle u Novi Pazar, novinarima Aleksandru Nićiforoviću iz Radio-televizije Novi Pazar i Nikoli Kočoviću iz radija Sto plus za priloge posvećene zaštiti sliva reke Raške od poplava. Nagrada u kategoriji najboljeg priloga samostalnog elektronskog izdanja pripala je novinaru Draganu Marinkoviću iz novinske agencije Jugmedia, a za najbolju seriju medijskih priloga nagrađen je portal Info liga iz Ivanjice. U kategoriji najbolji prilog o preduzetništvu pobedio je novinar Južnih vesti Nikola Marković sa pričom o samozapošljavanju osoba sa invaliditetom, dok je Alma Sofić iz Sandžačke TV pripremila najbolji prilog o projektu koji su finansirale EU i Vlada Švajcarske. Novinarka Biljana Ljubisavljević iz Medijskog istraživačkog centra iz Niša osvojila je nagradu u kategoriji posvećenoj potencijalnim projektima sa prilogom koji govori o potrebi za izgradnjom sistema za navodnjavanje u Beloj Palanci.

Štefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije EU, dodelio je nagrade za novinare tokom ceremonije koju su moderirali voditeljski par radio emisije „Buđenje“ Gorica Nešović i Dragan Ilić. Hudolin je tom prilikom istakao da Evropska unija već čitavu deceniju ulaže u osnaživanje medijskog sektora u Srbiji, jer slobodni mediji doprinose razvoju stabilne demokratije, a ključni su i za osnaživanje ljudi i zajednica.

„Znamo koliko su jaki i objektivni mediji značajni za objektivno i transparentno informisanje građana i građanki Srbije“, izjavio je Hudolin.

Sa mladima nastavljamo da se družimo i tokom leta na festivalima koji se organizuju u programskim opštinama, a sve vesti o dešavanjima možete da pratite na stranici Evropskog PROGRES-a na Fejsbuku i Tviteru.

Print