Gradimo bolje sutra

Na Sajmu EU projekata „EU i Srbija na delu“ u Pirotu predstavljeno je 14 novih lokalnih infrastrukturnih projekata, za koje je Evropska unija opredelila 3,2 miliona evra. Prema rečima vršiteljke dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Ksenije Milenković, ovi projekti ugovoreni su kroz Nacionalni program IPA 2013 i prvi su koji će se sprovoditi u decentralizovanom upravljanju EU sredstvima. Projekte će implementirati Kancelarija za evropske integracije u okviru dela programa Evropski PROGRES, preko Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

„Upravo su opštine bile te koje su kandidovale svoje projekte, imajući u vidu ono što je za njih najznačajnije i što će unaprediti kvalitet života njihovih stanovnika“, istakla je Ksenija Milenković.

Kako infrastruktura predstavlja preduslov za društveni i ekonomski razvoj, ovi projekti će imati direktan pozitivan uticaj na živote ljudi u 14 opština uključenih u realizaciju razvojnog programa Evropski PROGRES. U Blacu, Leskovcu i Prijepolju unaprediće se sistemi vodosnabdevanja, dok će u Merošini biti izgrađena kanalizaciona mreža. U Bujanovcu će se kupovinom opreme za transfer-stanicu nastaviti radovi na izgradnji kapaciteta za upravljanje otpadom, kroz projekat rekonstrukcije javne rasvete u Priboju biće unapređena energetska efikasnost, a Babušnica i Sjenica će dobiti nove pijace. U Novom Pazaru će biti rekonstruisan vrtić „Naše dete“, u Surdulici će se graditi deo lokalnog puta koji vodi ka Vlasinskom jezeru, dok će u Trgovištu i Svrljigu biti izgrađeni mostovi.

Projekat nove pijace u Babušnici kao i projekat javne rasvete u Priboju, zajedno vredni blizu 500.000 evra, rađeni su po tehničkoj dokumentaciji čiju su pripremu, kroz Evropski PROGRES, finansirale EU i Vlada Švajcarske.

Među odobrenim projektima, oni fokusirani na ekonomsku infrastrukturu imaju višestruki značaj jer doprinose unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta neophodnog za privredni razvoj, a samim tim dugoročno utiču i na bolji životni standard stanovništva.

Jedan od tih projekata u Slobodnoj zoni Vranje je pozitivan primer dugoročnog strateškog razvoja. Tokom protekle decenije lokalne vlasti su u saradnji sa EU i Vladom Švajcarske postepeno i uspešno razvijale industrijsku zonu, gde su u prethodnim fazama projekta veliki investitori kao što su „Geox“ i „Ditre Italia“ napravili svoja postrojenja.[1]

Kroz novu fazu podržanu kroz CFCU sa 300.000 evra a za koju sam grad izdvaja 200.000 evra izvršiće se rekonstrukcija Bunuševačkog puta, sa izgradnjom dva kružna toka i pratećim hidrotehničkim instalacijama.

„Realizacijom ove faze projekta stvoriće se uslovi za dalje infrastrukturno unapređenje zone u Bunuševcu i privlačenje novih investitora, što vodi ka otvaranju novih radnih mesta“, kaže Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRES-a, smatra da je razvoj infrastrukture od ključnog značaja za unapređenje lokalnih samouprava. „Bilo da pričamo o školama, putevima, bolnicama ili industrijskim zonama, bez adekvatne infrastrukture nema kvalitetne usluge. EU i Vlada Švajcarske to prepoznaju i kroz Evropski PROGRES intenzivno podržavaju te aspekte nacionalnih reformi“, zaključuje Tindal.

 

[1] Evropski PROGRES Novosti, br. 2, septembar 2015, Pozitivno iskustvo iz Vranja: Kako privući investitora

Print